De Vrije Uitloop

Ontmoet Erna Smeekens, Deel de passie van het initiatief De Vrije Uitloop en Beleef haar verhaal
Erna vertelt: “Mijn droom is dat mensen in heel Nederland de kans krijgen om te doen wat wij hier doen. Waar wij mee bezig zijn is het volgende: we hebben een aantal mensen die jaren op de bank hebben gezeten in beweging gekregen en zij zijn nu bezig door middel van parttime ondernemerschap een deel van hun eigen inkomen te verdienen door hun talent in te zetten en te doen wat ze te doen hebben. Dat is echt ontzettend succesvol en waanzinnig.”

Lucas Zorg

Ontmoet Nazha Lemhadi, Deel de passie van het initiatief Lucas Zorg en Beleef haar verhaal
Nazha vertelt: “Ik heb nooit gedacht dat ik in de zorg zou belanden. Omdat ik dubbel mantelzorger was, ben ik veel geconfronteerd met het labyrint van de zorgregels en instellingen. Waar ik mee geconfronteerd werd was onbegrip. Vaak wordt niet uitgelegd welke voorzieningen er allemaal zijn dus weet je niet wat er bestaat. En dat ondanks dat je de Nederlandse taal goed kunt begrijpen en spreken, niet foutloos maar wel te verstaan. Daarom dacht ik: hoe zit het met mensen die de taal niet goed spreken? Wat doen zij? Toevallig ging ik ook de vriendinnen van mijn moeder – mijn moeder is 82 jaar – helpen die geen kinderen hebben. Toen ontdekte ik de ellende waarmee sommige mensen geconfronteerd werden. Ik heb altijd geroepen bij Nederlanders: ‘wat vanzelfsprekend voor jullie is, is dat voor ons allochtonen niet’. Maar toen ontdekte ik achteraf dat wat vanzelfsprekend was voor mij als Marokkaanse, voor anderen dan weer niet hetzelfde was.

Met ingang van de bezuinigingen en de hervorming van de zorg vanaf 1 januari 2015, zag ik mensen op straten smeken zodat iemand voor hen een brief kon lezen en naar het Marokkaans kon vertalen. En met de afschaffing van een tolk aan telefoon hebben velen ook anderen nodig die hun begeleiden naar een ziekenhuis. En die konden we niet vinden want iedereen is bezig met z’n eigen leven. Sommigen doen het wel voor een keertje, maar een andere keer niet. Ik dacht: als er iemand komt en dat aanpakt en dan gewoon als spin in het web gaat fungeren dan zullen die mensen altijd geholpen worden.

Ik heb het gedaan bij mijn zusje die kanker had. Zij woonde in Amsterdam Oost, ik woon in Amsterdam Nieuw-West. Heen en weer rijden was ook voor mij een klus, omdat ik bezig was met mijn werk en gezin. Wat heb ik gedaan? Ik heb gewoon gekeken binnen de familie: wie kan wat doen? Ik heb een planning gemaakt, iedereen op zijn eigen krachten en vrije tijd. Buitenshuis heb ik ook moeders op school benaderd en die waren ook bereid om te helpen. Dus voor alles heb ik hulpjes gevonden die vanuit hun hart wilden helpen.Ik hoefde er alleen maar bovenop te gaan zitten en regelen, plannen. Dat werkte hartstikke goed voor mijn zusje en haar kinderen. Ook haar man konden wij ontlasten. Hij kon beter voor haar zorgen met alle hulpjes rondom haar.
Dus toen ik een andere oude vrouw – de vriendin van mijn moeder – ging helpen, heb ik hetzelfde gedaan, maar ik blijf gewoon als spin in het web fungeren. Als iemand uitvalt, kan ik gewoon stappen naar een andere buurvrouw of iemand in de buurt met de vraag: ‘Wil je iemand helpen die in nood is?’. Van de 10 keer krijg ik 10 hulpjes. Men is opzich bereid om anderen te help. Alleen het verbinden van de hulpvraag aan de hulpaanbieders, soms moet iemand daar tussen zitten om dat te verbinden.

De manier van aanpak werkt en ik ben bezig om hier een methodiek van op papier te zetten met een ploeg vrijwilligers binnen Lucas Zorg. Ik hoop dat op die manier een heleboel mensen geholpen kunnen worden, vooral mensen uit de eerste generatie gastarbeiders, die kinderloos zijn en waarvan de partner overleden is. Die zitten in de knel op dit moment.
Vandaar dat ik ben begonnen met Lucas Zorg; met informele zorg om anderen beter te kunnen helpen. Ook voor heel veel mensen die te weinig zorg krijgen, door middel van het inzetten van betrokken buren en stagiaires. Alles uit eigen kracht en van onderaf. Dat is mijn verhaal en mijn missie is dit overal te gaan toepassen. Als ik de middelen ervoor krijg kan ik ook anderen helpen.”

Duurzaam Soesterkwartier

Ontmoet Henry de Gooijer, Deel de passie van Duurzaam Soesterkwartier en Beleef zijn verhaal
“Toen we in 2009 begonnen toen hadden we niet zoiets van: ‘oh er is een probleem en dat gaan we nou eens eventjes oplossen’. Je gaat vooral heel erg dicht bij jezelf zoeken: ‘wat vind ik nou zelf leuk om te doen?’.
Ik kom zelf uit de duurzaamheid, duurzame energie. Ik was veel bezig in alle delen van de wereld: in Afrika was ik bezig, in Cambodja. Ik zette overal projecten op. Ik heb bedrijfjes opgestart, die liepen allemaal als een tierelier. Vervolgens is er hier in je eigen wijk iets aan de hand. Je komt in gesprek met mensen die hier ook dat ontwikkelingswerk doen, maar dan in deze buurt. En toen viel bij mij het kwartje. En dat spreekt je dan aan, vanuit je genen, vanuit je plezier. Waarom ben ik bezig in Afrika, waarom ben ik in Cambodja met al die dingen bezig terwijl het hier in je eigen wijk ook kan? Misschien op een hele andere manier, maar het lijkt er heel erg veel op. Je bent eigenlijk bezig om mensen te mobiliseren, om in hun eigen wijk dingen voor elkaar te krijgen. Dat doe je bij ontwikkelingswerk ook. Bij ontwikkelingswerk heb je geen overheid die dat voor je organiseert, dan zoek je juist de kracht bij de mensen.
In je eigen wijk kun je dat ook doen. Daar hoef je niet voor naar een overheid te gaan van: ‘hey, willen jullie ons helpen? Willen jullie dit, willen jullie dat?’ Nee: zoek mensen bij je eigen vaardigheden, bij je eigen plezier en dan krijg je dingen voor elkaar. Op die manier sprak het mij heel erg aan om in mijn eigen wijk aan de gang te gaan.

In het begin weet je niet precies waar je aan begint, dan ga je gewoon je gevoel achterna. Je bent met elkaar bezig, het is gezellig, het is leuk. Je hebt niet enorm grote toekomstperspectieven en punten aan de horizon en weet ik het allemaal, je gaat gewoon lekker bezig in je eigen wijk en dat houdt het ook klein en tastbaar. Het heeft een groot fun-gehalte om het samen te doen en het is ook gewoon gezellig. Je leert mensen kennen uit je eigen buurt. Dat is waarom ik daar hartstikke enthousiast voor ben geworden en van het een kwam het ander. Op een gegeven ogenblik vergeet je dat je ook nog je werk in Cambodja hebt en dat heb ik toen gewoon afgerond en afgehecht. Het is veel leuker om in je eigen wijk aan de slag te gaan. Er was een mogelijkheid om dat te doen en dat heb ik gewoon aangepakt.

Een mooie slotzin voor dit interview: het duurde voor mij wel 10 jaar zwerven over de wereld om de wereld te verbeteren, duurzaam te maken, om de kracht van mensen te zoeken, te mobiliseren in Afrika, in Azië. Dat gaf me ongelooflijk veel voldoening. Het mooie van het opstarten van een buurtinitiatief is dat je die passie en die energie gewoon direct in je eigen wijk kunt toepassen. Daarvoor hoef je niet de hele wereld over te zwerven, een betere wereld begint gewoon in je eigen buurt.”

BewonersBedrijf Heechterp Schieringen

Ontmoet het Bewonersbedrijf, Deel de passie van Bewonersbedrijf Leeuwarden en Beleef haar verhaal
Een van de medewerksters vertelt: “Ik doe hier de administratie, ik ben receptioniste/telefoniste/secretaresse, dus ik regel alles een beetje op de achtergrond. Er komen hier altijd mensen binnen. Er hangt natuurlijk ook een gigantische poster op de deur: “Hallo, hoe gaat het en stap binnen”. Op een dag dat ik begin heb ik geen flauw idee wat die dag allemaal gaat brengen. Hoeveel mensen komen er binnen lopen? Wat voor telefoontjes komen er allemaal binnen? Mensen willen ook graag weten wat wij hier allemaal doen.
Als wij feestdagen hebben, zoals Vaderdag en Moederdag, dan bieden wij de kinderen aan dat zij hier een ontbijtje klaar kunnen maken. Dan spring ik samen met mijn collega Sabina in de auto en dan halen we broodjes en dat soort dingen, zodat de kinderen hier ook aan de slag kunnen. Er zit dus heel veel omheen. Dat is op een dag wat er allemaal gebeurt. Dat is heel veel en geen dag is hetzelfde.”

De Vrije Uitloop

Ontmoet een Scharrelonderneemster, Deel de passie van De Vrije Uitloop en Beleef haar verhaal
Een van de scharrelondernemers vertelt: “Ik ben een jaar of drie geleden mijn baan verloren. Toen ben ik in aanraking gekomen met Erna Smeekens van Tientjes in Breda. Ik heb bij haar een NLP-opleiding gevolgd en dat was hartstikke leuk. Ik heb toen veel geleerd over mezelf, onder andere: doe je ding, doe je passie, volg je hart. Toen ben ik op het idee gekomen om een vintage kledingzaak te openen in Breda met behoud van uitkering en met de Scharrelondernemers als achterban en dat bevalt hartstikke goed.”

Edasu

Ontmoet Famke ten Brinke en Mabel van den Bergh, Deel de passie van Edasu en Beleef hun verhaal
Famke vertelt: “Waarom ik dit werk doe? Mijn moeder vertelde mij een tijd geleden dat ik als kind in klassen altijd keek of er kinderen buiten de boot vielen en daar zette ik me dan voor in. Ik weet niet waarom, maar dat hoort kennelijk bij mij. Dus het werk dat ik zoek heeft altijd te maken met de behoefte om de tweedeling in de maatschappij tegen te gaan en om daar ook het systeem op aan te passen. Dus niet alleen voor het individu van betekenis te kunnen zijn, maar ook systemen te bedenken om er wat aan te doen.”
Mabel vertelt: “Mijn drijfveer om op deze manier te werken zoals we nu werken binnen ZIVA, is dat ik een hele fijne jeugd heb gehad en daarna aan het werk ben gegaan. Daarbij heb ik op verschillende manieren en bij verschillende organisaties gewerkt, waarbij ik meerdere malen gedacht heb ‘Maar zo wil ik niet werken, zo wil ik niet met mensen omgaan’. Toen deed zich de kans voor om samen met Famke ZIVA te beginnen en toen konden we het gaan invullen, kon ik het in ieder geval gaan invullen op de manier waarop ik zou willen werken, maar zoals ik ook met andere mensen binnen het werk om wil gaan. Of dat dan doelgroepen zijn of samenwerkingspartners of collega’s; zo wil ik in het leven staan.”

Lucas Solidariteitswinkel

Ontmoet Hossein Mabrouk, Deel de passie van het initiatief Lucas Solidariteitswinkel en Beleef zijn verhaal
Hossein vertelt: “Ik vind het de ideale onderneming en hier in Amsterdam Nieuw-West zijn er geen tweedehands winkels. Ik vind het zo interessant en ik heb er de kracht voor, ik ga ervoor en ik wil het ook doen. En ik weet zeker dat het me gaat lukken. Ik ben overtuigd van mezelf, dankzij DWI en de gemeente Amsterdam.”